Acest site foloseste module cookie de functionalitate, continut, personalizare si analiza. Continuarea navigarii pe site inseamna acceptul dvs. cu privire la Politica de cookies
Partea a doua a jurnalului de bord al traversarii Atlanticului pe un velier Beneteau Oceanis 38 in 21 zile.
articol de Ovidiu Drugan
1 decembrie, steaguri tricolore fluturând la intrarea instituțiilor de stat, autobuze sau pe bulevardele centrale. Vremea te ține zgribulit, uneori te ferești de o ploaie mocănească, sau iti ridici gulerul si iti cobori capul intre umeri să nu-ti intre pe sub glugă cei câțiva fulgi rătăciți.
Tricolorul flutură și la noi, încă de la plecare. Dar noi ne ascundem de soare. De un soare tropical ce ne face sa uităm de iarnă, de zăpadă, de frig. Care te poate topi in câteva minute sau te poate transforma in câteva zile intr-un caraibian autentic. E atât de ușor să considerăm că e mijloc de iulie, cu vreme de plajă și baie in ocean.
Și iată că o dată anume ne aduce aminte că e totuși decembrie. Întâia zi de decembrie mai exact.
Tricolorul flutură pe Cassiopea. Arată că suntem pe teren românesc. O insuliță de câțiva metri pătrați, o bucățică desprinsă din România plutind mii de mile peste ocean...la mii de kilometri de malurile românești. Suntem mai departe decât Parisul, decât Londra. Ne îndreptăm spre noul continent, dar suntem tot România. Odată lăsată înapoia traversului Vama Veche nava cu pavilon românesc a devenit insulă românească, teritoriul românesc deplin.
Populația insulei: 6 persoane - Liviu, Alex, Andreea, Blondu, Cătălin, Ovidiu. Toți cetățeni români. Comandant, ofițer de stare civila, notar, reprezentant al instituțiilor statului român: căpitanul Liviu Chiric.
Legea aplicabilă, cât timp ne deplasăm in ape internaționale: legea română. Sărbătorile naționale: cele prevazute de legea română. Ziua națională celebrată la bord: 1 decembrie. Adică mâine.
Ne-am pregatit. Vom inlocui ceremonios drapelul românesc bătut de vânt si ars de soare, cu unul nou nouț. Deja in difuzoare playlistul este format doar din melodii românești. Vom găti mâine varză călită. Nu cu ciolan, ci cu chorizo. Să fim scuzați pentru această improvizație, dar rețeta tradițională va fi altfel respectată cu strictețe.
Și mâine de dimineață ne vom aduna cu toții pe punte și ne vom spune: "La mulți ani, române! La mulți ani, România!"
Aș vrea să vă spun ca ne vom gândi cu ocazia zilei de 1 decembrie la voi și la România, dar aș greși.
Pentru că noi ne gândim la voi și la România tot timpul.
Bun cart înainte tuturor și un călduros la mulți ani vouă, românilor!