Și delfinii sunt cei mai des întâlniți, pentru că îi poți vedea cam pe peste tot. Dar, în funcție de zona prin care navighezi, poți vedea mult mai multe. Pentru mine, spre exemplu, una dintre cele mai frumoase experiențe a fost întâlnirea cu o broască țestoasă, undeva pe coasta de vest a insulei Lefkada. Apa de un turcoaz ireal, iar țestoasă ne-a dat târcoale vreun sfert de oră.
Nu mai zic de tot ce înseamnă snorkeling, pe care-l poți face în zone puțin atinse de mâna și piciorul omului, unde vietățile acvatice sunt în largul lor. Poți să vezi zeci de specii de pești, calamari, crabi sau caracatițe. Un spectacol sublim. Vei respecta mult mai mult natura, vei aprecia ce-ți poate oferi și vei fi mult mai atent pe viitor.
4. Tot marea te ține umil și "cu picioarele pe pământ"
Da, sună un pic paradoxal, "marea te ține cu picioarele pe pământ". Dar cam așa e. Câteodată, noi oamenii avem tendința de a ne simți invincibili. Știți voi, specia supremă, nimic nu ne poate atinge, deși ne petrecem 99% din timp în casă sau în mașină. Și dacă mergem la mare și e vremea urâtă, aia e, stăm în casă. Sau dacă bate vântul, nu-i nimic, nu intrăm în apă.
Dar dacă ai prins vreodată vreme rea pe mare, atunci știi că nu este deloc așa. Și nu că suntem invincibili, din contră, suntem mici, mici de tot. Nu știu, stau și mă gândesc dacă e ceva cu care să pot compara o mare dezlănțuită. Și cine a trecut prin așa ceva, știe despre ce vorbesc. Vântul care șuieră turbat, valurile care spumegă și parcă se îngrămădesc care mai de care să te lovească. E ceva mitic și hipnotic la toată treabă asta. Și poți înțelege mileniile de legende legate de navigat. Și de ce alcoolul este cel mai bun prieten al marinarului de când lumea și pământul.
Pe furtună, oamenii ies la iveală. S-ar putea să găsești în tine lucruri de care nu știai că există. Sau, din contră, s-ar putea să-ți dai seama că-ți lipsesc. La fel, o să ai o altă măsură a oamenilor din jurul tău. La șpriț și la baie în golf, toată lumea e de treabă. Pe mare agitată, lucrurile se schimbă uneori. Unii îți confirmă calități pe care le bănuiai. Alții îți oferă surprize. Plăcute sau nu.
Furtunile pe mare sunt niște experiențe care nu sunt deloc distractive, fugi de ele ca dracul de tămâie, dar când totuși te prind, îți rămân întipărite în memorie pentru mult, mult timp.
5. Eşti altfel după un restart
În mai toate ieșirile cu barca, mai ales cele de o săptămână, prin Grecia sau pe unde ar fi, îmi place să fac ceva. Undeva spre mijlocul săptămânii, îi întreb pe cei de pe barcă "ziceți repede, ce zi a săptămânii e azi?". Și mă amuză că, mai de fiecare dată, toți se bâlbâie, se gândesc. "Aaa, marți! A, nu, stai, e miercuri". Cam asta-ți face barca. Da, sunt zile când mai ai niște call-uri importante, niște emailuri pe care trebuie să le dai. Deh, e greu să fii complet offline azi. Dar în majoritatea timpului chiar ești. Telefonul e folosit mai mult la pus muzică și făcut poze. Laptopul stă aruncat pe undeva prin barcă. Marea îți da un reset fantastic. Eu, spre exemplu, pe barcă am trăit singurul moment pe care mi-l amintesc când am avut mintea complet goală. Nu știu dacă știi cum e, să nu te gândești la absolut nimic. Să te bălăngăne valurile, să te mângâie soarele și tu să stai cu ochii pierduți în zare și să nu te gândești la nimic. Este...cea...mai...intensă...trăire...posibilă!
De-a lungul timpului am văzut mulți cursanți care, mai ales după o săptămână în expediția Cyclades, mărturiseau că nici nu mai țineau minte când s-au deconectat atât de tare ultima oară. Și ai zice că, dacă sunt cursanți și sunt la început, e oarecum normal să fie entuziasmați, cu timpul piere din "efect". Nu prea e așa. Din ce-am observat eu e fix invers. Cu cât ești mai pasionat și trăiești diverse experiențe, sailingul te relaxează și mai mult. Și simți asta mai ales când ești obligat să iei o pauză. Vezi 2020. Îți dai seama cât de mult îți lipsesc psihic ieșirile pe mare, chiar și câte o zi, două.
6. Te dezvolți pe multe planuri
De la toate calitățile alea care țopăie prin CV-uri, cum ar fi "munca în echipă", "leadership", etc., la toate domeniile de care te întrebai în liceu când or să-ți trebuiască vreodată. Cum ar fi fizica. Aș exagera dacă aș zice că am urât fizica în școală, dar nici prea apropiați nu eram. Dar de când cu sailingul, cred că aș face-o mândră pe profa din liceu. Și e fascinant să vezi oameni adulți care stau în fața unei foi de hârtie sau a unei tablete pe care-s desenate niște bărci și niște săgeți și se chinuie să înțeleagă magia asta cu vânt și vele.
Nu mai zic de cei care urmează calea regatelor, mai ales cei foarte împătimiți. Acolo discutăm de altceva. Sunt oameni "normali", care în viața de zi cu zi sunt programatori, economiști, avocați, arhitecți, etc., dar care în weekend știu fizică, știu matematică, știu meteo, știu curenții marini, știu multe.
Dar, cum ziceam puțin mai sus, nu e numai despre științe fixe. Ci și alte aptitudini. Înveți ce înseamnă cu adevărat munca în echipă. O să-ți dai seama ce zic după prima volta perfectă sau după prima ridicare de spinnaker care nu e însoțită de înjurături. Apoi înveți și apreciezi și mai mult ce înseamnă camaraderia. Și nu mă refer doar față de colegii de echipaj, ci mai ales față de cei din jur.
O să treci prin situații în care oameni complet necunoscuți îți vin în ajutor la o acostare banală. Și alte situații în care alții stau cu berea în mână în timp ce tu te chinui să ancorezi pe 25 de noduri de vânt. O să compari și o să decizi care dintre ei vrei să fii.
7. S-ar putea să ți se schimbe planurile de "pensie"
Nu de puține ori am întâlnit oameni pasionați de sailing al căror vis este ca, la un moment dat, când cresc copii și/sau au resurse suficiente, să își cumpere o barcă pe care să-și petreacă cea mai mare parte din timp. Când spui cuiva că "la 50 de ani vreau să-mi iau o barcă și să trăiesc cu nevastă-mea pe ea" sună așa, cam...hippie. Dar nu de puține ori ai ocazia să te întâlnești prin marine cu oameni care chiar asta fac. Când vezi un cuplu de britanici de 60+ ani care stau din primăvară până în toamnă pe barca lor prin Mediterană, parcă îți dorești și tu asta. Mai ales că îi vezi cu relaxarea aia specifică a "oamenilor mării", care nu au nimic de dovedit nimănui, care nu au paranoia aia a "charter-istilor" și care pur și simplu trăiesc clipa și se bucură de locurile și lucrurile pe care le văd. Ai putea să stai la povești cu ei chiar și câteva zile și nu te-ai supăra, cam atât de mișto e energia pe care ți-o transmit.
8. Îți lărgești orizonturile
Și că tot ziceam de povestit cu oameni cu străini, mi se pare ca, prin sailing, te deschizi foarte mult. Mai ales prin destinațiile populare de sailing, cum sunt Grecia sau Croația, că vrei sau nu, vei interacționa cu foarte mulți oameni. La o cafea servită dimineața pe cheu, la un șpriț, la o petrecere adhoc, vei intra în contact cu oameni de pe tot globul. Englezi, germani, italieni, ruși, americani, australieni, argentinieni, etc. Și ce e frumos la sailing este că, de cele mai multe ori, oamenii din marine sunt foarte relaxați. Să poți discuta deschis cu un om despre orice subiect (stereotipuri legate de țara fiecăruia, spre exemplu), cât de sensibil, și el să-ți explice sau să-ți povestească fără să se simtă cât de puțin deranjat, mai ales într-o era în care suntem din ce în ce mai dezbinați de către tot "senzationalismul" din media, mi se pare de neprețuit.
Cum ziceam și la început, sunt convins că mulți pasionați de sailing au povești care mai de care mai interesante despre cum activitatea asta le-a schimbat viață. Întotdeauna e o plăcere să le asculți. Și o să închei cu ceva ce mi s-ar părut tare frumos. Pe Google, dacă dai search după "how sailing can change your life", te întreabă "Did you mean: how smiling can change your life?". Da, Google, exact la asta m-am referit!