1. Te înscrii la cursurile școlii de navigație acreditate de ANR. Odată ajuns pe băncile+bărcile școlii, parcurgi teoria și etapele de practică.
2. Îți pregătești dosarul pentru examen (copii diplome SetSail*, adeverință medicală**, aviz psihologic***, 2 copii CI, 2 copii diploma de studii****, chitanța taxă examinare*****, cerere******, 2 poze tip pașaport necesare la eliberare).
3. Te înscrii la examenul ANR, te duci cu materia învățată, fruntea sus, ochii la orizont și răspunzi corect la minim 22 din 26 de întrebări grilă, pe calculator.
ANR eliberează noul tău permis, iar tu dai de băut prietenilor!
*Diploma SetSail se obține la absolvirea cursului, după proba practică inclusă în curs la care participă un reprezentant ANR
**Adeverința medicală: “apt pentru conducere ambarcațiuni agrement” poate fi eliberată de medicul de familie
***Aviz psihologic emis de un psiholog acreditat pe astfel de avize (emis cu maximum 3 luni înainte de examen)
****Diploma de la ultima instituție de învățământ absolvită în România
***** Aproximativ 500 RON pentru fiecare dintre categoriile C și D, se achită către ANR direct
******Cerere înscriere examen: se completează la depunerea actelor
La eliberare: cerere eliberare permis, cele 2 poze, copie diploma SetSail clasa S, dacă este cazul, taxă eliberare permis 100 RON total pentru categoriile C+D
Despre categoriile de permis:
Clasa D- ape interioare, Deltă, Dunăre
Clasa C- navigație maritimă costieră până la 6 nm
Clasa B- navigație maritimă până la 24 nm
Clasa A – all zone
Clasa S – manevra navei cu vele (sailing)
Dacă intenționezi să cucerești mările și oceanele lumii, atunci debutezi cu clasa C, care îți permite să navighezi cu ambarcațiuni de agrement cu motor de până la 24 m până la o distanță de 6 mile marine de coastă. Dacă le-ai pus gând rău peștilor sau ești fascinat de Deltă, pentru Dunăre, Deltă și ape interioare vei avea nevoie și de categoria D, iar dacă vrei să stăpânești vântul, trebuie să adaugi clasa S - navigație cu vele.
Cursurile SetSail se împart în cursuri pentru conducerea ambarcațiunii cu motor (clasele C și D - se fac împreună și durează 2 zile) și cursuri pentru conducerea velierelor unde se studiază materii pentru toate cele 3 clase (C, D și Sailing ).
După doi ani de permis C/D, revii la curs și în urma absolvirii noului modul poți să susții examenul de categoria B (24 mile marine de țărm).
După încă doi ani de permis B, vii din nou la curs și în urma absolvirii modulului pentru clasa A poți să susții examenul A (all zone) și ești liber să navighezi pe ocenele lumii.
Despre învățat:
Limbajul marinăresc și volumul de cunoștințe noi e mare la început, dar extrem de interesant și folositor, iar din experiența absolvenților SetSail - 100% posibil de însușit. Pe langă participarea la orele de teorie, toate materialele de curs necesare sunt puse la dispoziție pe platforma SetSail.
De mare ajutor este și simulatorul de examen conceput special de SetSail pe baza întrebărilor ANR, pe care vă încurajăm să-l folosiți ori de câte ori aveți răgaz: coadă la semafor? Faceți un test. În metrou? Test. Sala de așteptare? Test. Nu puteți să dormiți? Test. Vă vine să ronțăiți ceva? Mai bine faceți un test!
Despre examen:
Alegeți una dintre căpităniile din apropiere (în prezent se susțin examene la Capitania Giurgiu, Capitania Mamaia, Capitania Galați, Capitania Tulcea, Capitania Drobeta Turnu Severin, Capitania Timișoara și Capitania Dej), consultați calendarul examenelor și sunați pentru a vă programa.
Despre ce faci după ce iei permisul:
Închiriezi bărci cu familia, cu prietenii vechi sau cei pe care garantat ți-i vei face la curs, pleci în vacanțe, mergi în expediții-școală să exersezi navigația, iar dacă ești tipul competitiv, poti sa mergi la regatte alaturi de echipajele școlii noastre. Ne mândrim cu faptul că echipajul SetSail deține titlul de Campion Național pentru 2017, 2019 și pănă în prezent, așa că dacă te hotărăști să intri în lumea navigației, vino să o faci alături de cei mai buni!
Te așteptăm la bord!