Retrospectiva Sezonului de Regatte 2018

Retrospectiva Sezonul de regatte 2018 by Cristina Buzăianu.



Toate news Chilli-con-carne á la SetSailAcordarea Primului Ajutor pe mareTermeni marinărești în română și engleză. Mic dicționar.NUNTA PE VALTRAVERSADA ATLANTIC - ARC 2017TRAVERSADA ATLANTIC [continuare]Cum am ajuns la Veneția cu velierul si mi-a placutCAFELELE DE DIMINEAȚĂ ☕ ALE UNUI SKIPPERÎn cât timp pot să devin skipper?Vacanță pe yacht pe Coasta AmalfiCum am ajuns mare marinarCAMPER vs VELIERObiective turistice Cazanele Dunarii si imprejurimiObiective turistice in Delta Dunarii. Ce poti vizita pentru o vacanta de neuitat?Iti trebuie permis pentru barca cu motor? Cand iti trebuie permis barca Vrei sa te aventurezi in larg? Afla cand iti trebuie permis pentru barca pentru a pleca pe mareCum iti poate schimba viata sailing-ul?Skipper în 3 pași simpli sau cum obții permisul de navigațieTimpul liber in vremea "distantarii sociale"În vizită la carnavalul de la Veneția...cu toate pânzele susCum am rămas fără motorină pe AdriaticăExpeditia Cyclades I - jurnal de bord [partea 1/2]Expeditia Cyclades I - jurnal de bord [partea 2/2]Vacanță cu barca pe plajele ascunse ale GrecieiExpeditia Cyclades III - jurnal de bordO noapte furtunoasă, in Cyclades XVI, varianta pe velier în Marea EgeeAm fost în Cyclades XVII și m-am îndrăgostit de Grecia și de navigațieCe înseamnă o regată și cum pot participa?Circumterra solitar: Jurnal de bord - Sorin DruganInterviu Sorin Drugan: La 62 ani, Circumterra SolitarRetrospectiva Sezonului de Regatte 2018Food in Greece / Cyclades & SaronicsCum am obținut permisul de navigațieDespre sailing asa cum il vad euCu velierul pe DUNARE, prin DELTA si pe MARE - jurnal de bord5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Cosmin Păuleț5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Iulia Fulicea5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Dorothee Hasnaș5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Paul Grigoraș5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Radu Niculăiță5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Liviu Chiric5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Deea Buzdugan5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Andreea Matache5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Bogdan Hrehorciuc5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Cătălin Corduneanu5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Ionuț Stan5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Bogdan Voinescu5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Dorin Chiscop5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Dragos-Olt Constantinescu5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Andreea Guci5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Marius Pikasea
5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Marius Pikasea

SetSail Black Sea International Regatta – aflată în acest an la a III-a ediție – a dat startul sezonului competițional de yachting offshore din România în perioada 17 – 20 mai 2018.

Cele douăzeci și cinci de echipaje înscrise în competiție au fost supuse unor provocări dificile chiar de la începutul sezonului: opt curse, dintre care una de nu mai puțin de patruzeci de mile marine și o vreme schimbătoare și neprietenoasă: vânt de diferite intensități cu rotiri frecvente, valuri înnebunitoare, calm-plat, ploaie măruntă și rece și un soare arzător.

Vineri, 17.05.2018, au fost programate a se alerga două curse offshore pe traseul Mangalia – Eforie Nord și retur. În zilele de sâmbătă și duminică au avut loc șase curse inshore în rada portului Mangalia.

Organizată sub egida Federației Române de Yachting, prima competiție a acestui sezon a reprezentat o adevarată provocare pentru echipajele înscrise, competiția a fost plină de suspans, clasamentele provizorii suferind modificări surprinzătoare în urma fiecărei curse.

Începutul sezonului competitional de yachting offshore 2018 m-a surprins alături de echipajul White Sharks de pe velierul Santa Monica, un Oceanis 38 aparținând flotei Set Sail Nauticschool.

La finalul celor trei zile de competiție, Santa Monica a urcat pe podium obținând argintul la clasa ORC-B. M-am hotărât însă că nu pot accepta postul de timonier de rezervă astfel încât SetSail Black Sea Regatta a fost prima și singura regatta la care am participat alături de White Sharks.


Race day no. 3 @ SetSail Regatta
Santa Monica se apropie de finish cu mine la timonă.

În perioada 14 – 17 iunie a avut loc Poseidon-Balchik International Regatta 2018 care a reprezintat prima etapă din Cupa României Alpha Bank – compusă din cinci competiții și tot prima din Trofeul Black Sea Sailing – alcătuit din două concursuri.

Regatta, desfășurată timp de trei zile, a cuprins două curse inshore, o cursă costieră de-a lungul Golfului Balchik precum și două curse offshore destul de dificile din punct de vedere al strategiei și al condițiilor meteo: Balchik – Cap Kaliakra și Balchik – Eforie Nord.

Cursele offshore dintre Balchik și Eforie Nord au fost cele mai solicitante curse din program, având o distanță de aproximativ 60 de mile marine și fiind guvernate de condiții meteo mai puțin prielnice navigației: vânt slab imediat după start (1 – 2 kts), no wind, rotiri de vânt infernale precum și o furtună cu vânt puternic, valuri de 3 – 4 m și ploaie neprietenoasă și rece.

La Poseidon-Balchik International Regatta 2018 s-au înscris 46 de ambarcațiuni la clasele ORC și 8 ambarcațiuni la clasele IRC. La prima etapă a Cupei României am concurat alături de echipajul de pe Santa Maria, un Oceanis 40 aparținând flotei SetSail Nauticschool.

Skipperul Andreea Matache m-a invitat să particip alături de Santa Maria la această competiție ca trimmer de spinnaker – și eu am acceptat provocarea. Mi-a plăcut atât de mult de echipajul de pe Santa Maria încât în această vară mi-am dat doctoratul în spinnaker trimming.


Santa Maria @ Poseidon Balchik Regatta. (c) bg-drone.com

Cea de-a doua competiție din Cupa României – Regatta Ziarul Financiar Regina Maria – a fost găzduită de către marina LifeHarbour din comuna Limanu în perioada 6 – 8 iulie 2018: două zile de concurs și treizeci și cinci de ambarcațiuni cu vele înscrise.

Cursele programate – respectiv – două curse offshore şi două curse inshore au gâdilat nervii concurenților care au vânat chiar și cea mai mică rafală de vânt. Lipsa vântului a supus la grea încercare atât îndemânarea participanţilor, cât şi abilitatea de a lucra în echipă.

A treia etapă a Cupei României Alpha Bank 2018 s-a încheiat cu Regatta Kaufland Extreme Games desfășurată în weekendul 27 – 29 iulie în Marina Limanu.

Cele două zile de competiție au fost marcate de condiții meteo nefavorabile care au solicitat serios echipajele înscrise în competiție. Mama Natura a decis să testeze limitele participanților oferindu-le atât vânt extrem de slab la începutul competiției cât și ploaie și furtună chiar la final.

În luna august au avut loc ultimile două etape ale Romania Cup: Regatta Bricul Mircea care a onorat și sărbătoarea de Ziua Marinei și Regatta Callatis. Concurenţii au plecat pe mare în dreptul staţiunii Eforie Nord, de unde s-a dat şi startul regattei Bricul Mircea în perioada 10 – 13 august 2018. Regatta Bricul Mircea a fost dominată de valuri mari de 3 – 4 m și de vânt capricios în ambele zile de concurs.

Regatta Callatis s-a consumat în perioada 24 – 26 august 2018. Evenimentul nautic a debutat vineri, echipajele fiind invitate să participe, ca de obicei, la ședința tehnică. Regatta a fost compusă din două zile de competiție rezumate în cinci curse inshore în largul Marinei Eforie.

În prima zi ne-a cam supărat valul iar duminică ne-a pus pe jar amânarea curselor pentru că vântul întârzia să apară. Procedura de start este condiționată de prezența a minim cinci noduri de vânt.

Sezonul s-a încheiat în luna septembrie cu, poate, cele mai așteptate competiții din yachtingul autohton – Campionatul Național Offshore, desfășurat în două etape. Prima etapă a debutat vineri, 7 septembrie 2018, la Eforie Nord iar cea de-a doua etapă a avut loc două săptămâni mai târziu.

Prima etapă, compusă dintr-o cursă offshore și trei curse inshore, s-a lăsat cu o adevărată vânătoare de vânt în timp ce a doua etapă ne-a încântat și cu o viteză medie dar și mare a vântului pe parcursul celor cinci curse inshore.


You may call me the spin doctor.

Din păcate.. ne luăm „la revedere” de la curse până când temperatura apei se va mai încălzi, iar razele soarelui vor putea mângâia din nou cu căldura lor velele ambarcațiunilor legănate de valurile capricioasei noastre mări.

Am plecat duminică din Limanu cu un mare nod în gât și cu multă nerăbdare și neliniște în suflet. Alături de Andreea și de echipajul de pe Santa Maria am descoperit cu adevărat frumusețea yachtingului competițional românesc.

A fost un an frustrant pentru că (și) anul 2018 a fost un amestec de ambarcațiuni (cu greutăti, lungimi și dotări diferite) datorat Offshore Racing Council care premite o clasificare agregată a tuturor ambarcațiunilor (atât de diferite) prezente la start.

Marea Neagră este un mediu competițional dificil, favorizând sau defavorizând deopotrivă ambarcațiunile înscrise în concurs în funcție de condițiile meteo astfel încât: bărcile mici sunt favorizate de un vânt slab și de absența valurilor, iar bărcile mai mari de vântul mediu sau tare.

Cu alte cuvinte, există niște coeficienți în funcție de care se calculează clasamentele finale.. și din această cauză s-ar putea să te trezești pe la mijlocul clasamentului chiar dacă ai dublat primul sau printre primii baliza pe apă.

Trecând peste, a fost un sezon solicitant și frumos. Yachtingul este un sport care îmbină capacitățile fizice și abilitățile de tactician precum și cunoștințele de navigație pentru a reuși să dublezi baliza de finish într-un timp cât mai scurt.

Evoluția echipajului de pe Santa Maria a fost surprinzătoare în acest sezon. S-a lucrat mult la manevre pentru a realiza o îmbinare perfectă a mișcărilor timonierului cu cele ale trimmerilor de foc, randă și de spin.

Nu ne-am mai lăsat intimidați la start, am greșit din ce în ce mai puțin la dublarea balizelor, am învățat să ne mișcăm mai bine la scoaterea/strângerea spinnakerului și am reușit să batem „la fizic” bărci de care nici măcar nu ne puteam apropia la începutul sezonului.

Articol de Cristina Buzăianu

 

Urmatoarele evenimente SetSail - cursuri & expeditii - le puteti vedea aici
                  https://www.setsail.ro/calendar

Toate news Chilli-con-carne á la SetSailAcordarea Primului Ajutor pe mareTermeni marinărești în română și engleză. Mic dicționar.NUNTA PE VALTRAVERSADA ATLANTIC - ARC 2017TRAVERSADA ATLANTIC [continuare]Cum am ajuns la Veneția cu velierul si mi-a placutCAFELELE DE DIMINEAȚĂ ☕ ALE UNUI SKIPPERÎn cât timp pot să devin skipper?Vacanță pe yacht pe Coasta AmalfiCum am ajuns mare marinarCAMPER vs VELIERObiective turistice Cazanele Dunarii si imprejurimiObiective turistice in Delta Dunarii. Ce poti vizita pentru o vacanta de neuitat?Iti trebuie permis pentru barca cu motor? Cand iti trebuie permis barca Vrei sa te aventurezi in larg? Afla cand iti trebuie permis pentru barca pentru a pleca pe mareCum iti poate schimba viata sailing-ul?Skipper în 3 pași simpli sau cum obții permisul de navigațieTimpul liber in vremea "distantarii sociale"În vizită la carnavalul de la Veneția...cu toate pânzele susCum am rămas fără motorină pe AdriaticăExpeditia Cyclades I - jurnal de bord [partea 1/2]Expeditia Cyclades I - jurnal de bord [partea 2/2]Vacanță cu barca pe plajele ascunse ale GrecieiExpeditia Cyclades III - jurnal de bordO noapte furtunoasă, in Cyclades XVI, varianta pe velier în Marea EgeeAm fost în Cyclades XVII și m-am îndrăgostit de Grecia și de navigațieCe înseamnă o regată și cum pot participa?Circumterra solitar: Jurnal de bord - Sorin DruganInterviu Sorin Drugan: La 62 ani, Circumterra SolitarRetrospectiva Sezonului de Regatte 2018Food in Greece / Cyclades & SaronicsCum am obținut permisul de navigațieDespre sailing asa cum il vad euCu velierul pe DUNARE, prin DELTA si pe MARE - jurnal de bord5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Cosmin Păuleț5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Iulia Fulicea5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Dorothee Hasnaș5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Paul Grigoraș5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Radu Niculăiță5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Liviu Chiric5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Deea Buzdugan5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Andreea Matache5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Bogdan Hrehorciuc5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Cătălin Corduneanu5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Ionuț Stan5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Bogdan Voinescu5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Dorin Chiscop5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Dragos-Olt Constantinescu5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Andreea Guci5 vorbe și 5 volte cu skipper-ul Marius Pikasea